Om selskabet

Om Selskabet


Selskabet for Orientalsk Tæppekunst har som formål at udbrede kendskabet til og forståelse for den orientalske tæppekunst.


Det gør vi blandt andet ved at arrangere foredragsaftener og besøg, hvor der også bliver set og følt på tæpperne, som medlemmerne tager med fra deres egne samlinger.Alle der interesserer sig for tæpper og tekstiler kan blive medlem af vores forening. Det er bestemt ikke et krav, at man skal være ”ekspert”. Vi har alle været nybegyndere og foreningens medlemmer er meget villige til at dele ud af deres store viden. Både private og professionelle tæppefolk kan melde sig ind. Foreningen er ikke engageret i nogen former for kommerciel tæppehandel.


Klubaftenerne foregår i lokaler hos Frivilligcenter Gentofte, Smakkegårdsvej 71, 2820 Gentofte eller hos Zeichner/Wiinstedt på Strandboulevarden, når vi ikke er på besøg ”ude i byen”.


”Interesserede er velkomne som gæster til vores arrangementer. Det koster en halvtredser. Så kan man se, hvad det er vi laver og måske melde sig ind i foreningen,” siger formanden Søren Nissen. Hvert år til jul holder tæppe-foreningen en hyggelig julemiddag for medlemmerne med en traditionsrig ”auktion”, hvor medlemmerne handler tæpper med hinanden og hvor der sælges bøger om tæppekunsten fra medlemmernes samlinger.

Lidt om foreningens historie

Registreret, analyseret og identificeret

Stiftet i 1985


Foreningen blev stiftet i 1985 på initiativ af Else Krøjgaard og nu afdøde Hans Elmby. I årene 1975 til 1980 underviste Else Krøjgaard syv store hold af tæppeinteresserede på aftenskolen FOF og da hun stoppede med at undervise tog en af hendes dygtigste elever, Hans Elmby, over. Han fortsatte med at undervise i tæpper på aftenskole indtil han åbnede sin egen tæppeforretning med speciale i turkmenske tæpper.


Undervejs stod Else Krøjgaard også for en studiekreds på Kunstindustrimuseet, hvor hun og hendes elever fik registreret, analyseret og identificeret alle museets tæpper, der ellers blot havde ligget på depot i mange år.


Mange af eleverne fra ”tæppe-holdene” syntes, at der var brug for en forening for tæppeinteresserede. ”Vi syntes, at det var synd, at alle vi, der kendte hinanden så godt og havde den fælles interesse, ikke skulle se hinanden mere,” siger Else Krøjgaard. Og så blev Selskabet for Orientalsk Tæppekunst stiftet en sommeraften i juni 1985 på Hans Elmbys græsplæne i Gentofte. Gennem årene har den fælles interesse for tæpper også ført til personlige venskaber for flere af medlemmerne.


Hans Elmby, der var internationalt anerkendt som ekspert i turkmenske tæpper, var formand for foreningen til sin død i slutningen af 2004. En af hans tidligere elever fra ”tæppeskolen” Ulla Nissen, der var indehaver af tæppeforretningen ”Galleri Abrash” i Gentofte, overtog formandsposten. Ved Ulla Nissens ligeledes alt for tidlige død i 2006 blev hendes mand møbelarkitekt Søren Nissen valgt som formand for foreningen.

Har du en speciel interesse indenfor feltet orientalske tæpper og tekstiler ? Og har du en interessant samling, som du gerne vil vise foreningens medlemmer ?


Selskabet for Orientalsk Tæppekunst efterlyser emner og ideer til kommende klubaftener og du er meget velkommen til at sende os en mail med dit forslag.


Vi vil også gerne i kontakt med private samlere, virksomheder, institutioner og forretninger, der beskæftiger sig med tæppekunsten og som måske har lyst til at vise os stykker fra samlingen.


- Selskabet for Orientalsk Tæppekunst

Tæppekunst

Selskabet for Orientalsk Tæppekunst er en forening for alle med interesse for orientalsk tæppe- og textilkunst. Vi har i mere end 20 år arbejdet for at udbrede kendskabet til og forståelsen for tæppekunsten.