Arrangementet 26. oktober 2023

Baluch-nomaderne fra Persien (Iran) og Afghanistan er kendt for deres unikke tekstil-kunst som blev fremstillet især til deres eget brug som tæpper og praktiske brugsgenstande som sadeltasker, saltposer, personlig opbevaring og pynt til deres dyr.

Baluch-tæpper og tekstiler er et internationalt samlerområde, og det var emnet for den norske tæppehandler Lars N Nygård og Jan Eskelands udstilling af 200 Baluch kunstværker på museet Nyfossum – Blaafarveværket i Norge fra maj til september 2023. Udstillingen blev besøgt af cirka 10.000 personer.

Lars N Nygård kom 26. oktober til København og holdt et foredrag om udstillingen i Selskabet for Orientalsk Tæppekunst, hvor han viste fotos og videoer fra udstillingen. Han havde også udvalgte tekstiler med, og medlemmerne af foreningen havde også medbragt Baluch-genstande fra deres egne samlinger. Det blev en spændende og interessant aften med masser af lærdom og inspiration.

Lars Nygård kunne også afsløre, at museet er interesseret i en ny udstilling til næste år, som kommer til at vise 100 udvalgte antikke kelims. Nygård og medforfatter Jan Eskeland har forfattet en bog på næsten 500 sider om Baluch-udstillingen, hvor hver enkelt stykke er beskrevet og fotograferet.

Bogen er udsolgt, men et nyt oplag på vej i trykken og interesserede kan skrive sig på en venteliste hos vores formand Boris Zeichner på boris@zeichner.dk

Billeder fra arrangementet: