Sonny Berntsson er ekspert i anatolske tekstiler og holdt den 21. marts 2009 foredrag i tæppeklubben om tekstilerne fra Centralanatolien, der blev brugt af befolkningen i grottebyerne. Kun fragmenter af de flere hundrede år gamle tekstiler, som var i dagligt brug, er bevaret. Se udvalgte billeder her. FOTOS: JAN ANDERSEN

Sonny Berntsson og Lasse Randling var i København for at fortælle om anatolske og skånske tekstiler. De havde medbragt mange smukke eksemplarer. Her tre fragmenter fra Centralanatolien.
Sonny Berntsson og tæppeklubbens alderspræsident Erling Wiinstedt fra Wiinstedt Tæpper, der venligt lagde lokaler til arrangementet.
Et anatolsk bedetæppe, der trods fragmenteringen stadig har en tyk luv af rigtig god uld.
Gult og rødt er de almindelige farver i tekstilerne fra Centralanatolien. Blå var sjælden, fordi det var svært at få fat i Indigo. Man lavede selv en svag blå-grå af en lokal plante.
En stor anatolsk Saf kelim med dobbelte bedenicher. Tæppet har desværre store huller fra et voldsomt mølangreb, men skal formentlig restaureres.
Et antikt anatolsk tæppe fra Centralanatolien med et unikt design. Dette tæppe var i perfekt stand og vakte stor beundring blandt medlemmerne.
I grotteboligerne i Kapadokia blev de op til tre cm. tykke tæpper brugt til isolation og til at varme sig ved. De blev også brugt som underlag på boligerne hårde stenbænke.
Sonny Berntsson, der er internationalt anerkendt for sit kundskab om anatolske tekstiler, har skrevet en artikel om emnet til HALI, som ventes offentliggjort i løbet af et års tid.