Arrangementer efteråret 2007

Tidligere arrangementer i 2007:
Mandag den 3. december holdt vi årets julearrangement, der som vanligt var velbesøgt og hvor der efter en dejlig middag blev holdt auktion over medlemmernes indleverede tæpper, bøger mv. Der var i år 54 tæpper til salg og handlen gik livligt. 

Torsdag den 8. november 2007 var vi i Kunstindustrimuseet i Bredgade. Det var endelig lykkedes os at få Kunstindustrimuseet til at vise os et udvalg af museets antikke orientalske tæpper. 15 tæpper blev lagt frem i en sal i museet og en af foreningens stiftere Else Krøjgaard fortalte om de enkelte tæpper. Se en artikel om arrangementet (pdf).

Torsdag den 18. oktober 2007 var der klubaften om afghanske tæpper. Den svenske tæppeekspert i Afghanere Jan-Inge Bengtsson holdt foredrag om den afghanske tæppekunst, de seks turkmenske stammer i Afghanistan og balucherne. Han kom ind på de forskellige designtyper, tæppeproduktionen før og nu i Afghanistan og fænomenet “krigstæpper”. Jan-Inge Bengtsson medbragte et snes afghanske tæpper og medlemmerne havde også taget et bredt udvalg af afghanere med til denne interessante aften. Se en artikel om emnet under ”artikler”.

Detalje af Qashqai Gabbeh tæppe ca. 1900.

Arrangementer foråret 2007

29. marts holdt vi klubaften med emnet “kelim”. En lærerig aften. Arrangementet forløb som en “workshop”, hvor Søren Nissen havde lagt 15 kelims af forskellige typer i klublokalerne, hvorefter medlemmerne inddelt i fem hold kiggede på de enkelte kelims og på et skema kom med deres bud på kelim-tæppernes oprindelsesland, type og alder. Holdenes resultater blev så fremlagt og Søren Nissen kom med sine “facit”, som der i enkelte tilfælde blev diskussion om: Var det nu et kaukasisk eller et shasavan ? Bagefter viste medlemmerne deres medbragte kelims. Der blev vist en række meget interessante og smukke kelims, bl.a. et par små vestanatolske kelims fra slutningen af det 19. århundrede, et Shirvan fra cirka 1870, et anatolsk fra cirka 1850 og et fra centralanatolien fra før 1850. Medlemmerne havde også medbragt et par kaukasiske saddeltasker i kelim og et par meget smukke gamle persiske kelims fra Afshar og Kasghai.

22. februar holdt vi klubaften med emnet ”vores bedste loppefund”. Trods snevejret fandt cirka 15 medlemmer frem til Hellerup Sognegård med taskerne fulde af sjove og gode loppefund. Der blev ikke bare medbragt tæpper og tekstiler, men også porcelæn og et ægte Matisse-maleri købt for 40 kr. Et fragment, ganske vist, men alligevel… Medlemmerne havde medbragt både tæpper, puder, torbaer og andre fund fra både Afghanistan, Kaukasus, Tyrkiet og Iran – gode, sjove og heldige køb fra loppemarkeder i Storkøbenhavn.

Aftenens 2. del drejede sig om vores hjemmeside, der blev demonstreret på storskærm. Medlemmerne kom med nye ideer til, hvordan vi kan udvikle hjemmesiden og det tænker bestyrelsen over. Jan Andersen modtager gerne artikler og fotos fra medlemmerne, som kan bringes på hjemmesiden. Send dem til adressen ja@taeppeklubben.dk

30. januar var emnet ”langhårede” tæpper som gabbeh´er. Der blev vist en film fra Iran om nomadelivet i Fars, hvor et Gabbeh-tæppe spillede en særlig rolle. Disse tæppers grundvæv er oftest gedeuld og de karakteriseres i øvrigt dels ved en udstrakt brug af ufarvet uld i hvidt, gråt, brunt eller sort, dels ved, at de farveindslag som forekommer, består af enkelte store blokke af farvede felter i dybrødt, grønt eller orange. Gabbeherne er blevet sammenlignet med moderne abstrakte maleres arbejder.

I Gendje området i Kaukasus laver man tilsvarende tæpper, der hedder Zakatala. I Tyrkiet Tülü og Filiki. Fra Sverige kender vi Rya-tæpperne. Gabbeh-tæpper er ikke det som vores medlemmer samler mest på, men der blev medbragt enkelte eksemplarer, der blev beundret.